Eğitim Kurumu   ( 2141 )   في الكتب   ( 1659 )   في المؤلفين   ( 4831 )  
في المجلات   ( 786 )   في المكتبات   ( 151 )   في المدن   ( 182 )  
في المقالات   ( 2196 )   Multi Media   ( 323 )   Fetvalar   ( 895 )  
مجموع عدد الزوار
9129104
مجموع عدد الاعضاء 1490
Online Üye 0

Kırıkkale

 تفاصيل حول المدينة رقم المدينة : S- 49  
اسماؤها الاخري البلد
Kırıkkal'a   Türkiye  
مؤسسها تاريخ التاسيس
   
   
Şehir No: S-49 عدد الزيارة : 6338
الإبلاغ عن خطأ التوصية

ملخص
google map link için tıklayın

معلومات عامة

Kırıkkale

 

Kırıkkale'nin adının, şehrin 3 km. Kuzeyindeki Kırıkköyü ile kendin merkezindeki Kaletepe'nin kısaltılarak birleştirilmesinden ortaya çıktığı söylenir. Bu ismin halk tarafından yakıştırıldığı kanaati yaygın olmakla beraber bölgenin ismi Osmanlı arşiv belgelerinde, şimdiki haliyle Kırıkkal'a biçiminde geçmektedir.

XVI. ve XVII. Yüzyıllarda, doğudan gelen çeşitli Türk aşiret ve cemaatlerinin Anadolu'da - bilhassa Orta Anadolu'da- iskan edildikleri bilinmektedir. Bunlardan "Oğuz, Oğuzhan" adı verilen büyük bir oymağın Ankara yakınlarında, o zamanki söyleyişiyle "Kırıkkal'a " ya yerleştirildikleri belgelerde ifade edilmektedir.

Yörükan taifesinden olduğu zikredilen Oğuz Oymağı, Anadolu'yu Türkleştirerek ve İslamlaştırarak, Türk vatanı haline getiren, aynı zamanda "Türkmen adıyla da bilinen büyük bir aşirettir. Bu durumda bölgenin adının en az 400 yıllık bir tarihe sahip olduğu kabul edilmektedir.

Yörenin çok eski bir tarihi geçmişi mevcuttur. Bugün Kırıkkale il sınırları içinde kalan bazı tarihi kalıntılar, ören yerleri ve höyüklerin varlığı ile bazı araştırma ve incelemelerde M.Ö. yıllara ait arkeolojik buluntulara rastlanması, Kırıkkale'nin coğrafi alanının ne kadar eski bir yerleşim sahası olduğunu gösterir.

Kırıkkale temelleri 1925'lerde atılan bir Cumhuriyet şehridir. 70 Yıllık gelişmesi, büyümesi ve bugüne taşınması MKEK ile olmuştur. Kırıkkale'nin kurulduğu arazi Kırıkköyü arazileriydi. Kırıkköyü 1925'ten önce 12 hanelik küçük bir köy idi. Kaletepe ise 3-4 km. ötede, aslında bilinen anlamda bir kale olmayıp boz toprakların oluşturduğu bakımsız ve ağaçsız bir tepeydi. 1960 yılından itibaren ağaçlandırma çalışmaları başlatılmıştır. 

Kırıkkale şehrini ortaya çıkaran esas sebebin; 1921 yılında buralarda İmalatı Harbiye Fabrikası'nın kurulmasına karar verilmesi ve 1925 yılında top ve mühimmat fabrikalarının temellerinin atılmış olmasıdır. O tarihlerde Kırıkköyü'nün muhtarı olan Hüseyin Kahya ile Yahşihan köyü öğretmeni Hüseyin Avni Bey'in bu olaylarda yardımcı oldukları bilinmektedir.

21 Haziran 1989 tarih ve 3578 Sayılı yasa gereğince merhum Cumhurbaşkanı Turgut ÖZAL (Başbakan iken) tarafından yapılan törenle İl olmuştur.

Kırıkkale bir sanayi şehridir. M.K.E.K. Fabrikaları ile TÜPRAŞ Rafinerisi İlin ekonomik yapısına canlılık kazandırmaktadır.

Kırıkkale’nin ekonomik yapısında tarım, önemli bir geçim kaynağıdır. Aktif nüfusun % 51.2'si tarımla uğraşmaktadır. Tarım arazilerinin % 96'sı tarla arazisi olarak kullanılmaktadır. Sulanabilme imkanına sahip olan tarım arazisi miktarı 38.399 hektardır.

Genel olarak il topraklarında hububat üretimi yaygındır. Bunun yanı sıra baklagiller ve endüstriyel bitki üretimi de yaygınlaşmaya başlamıştır. Yörede kavun, karpuz ve üzüm üretimi de önemlidir.

İçinden akan Kızılırmak nehri şehrin yeşil alan ve su ihtiyacına büyük oranda cevap vermektedir.


المؤسسات
1.Kırıkkale Üniversitesi -
2.Diş Hekimliği Fakültesi (Kırıkkale Üniv.) -
3.Eğitim Fakültesi (Kırıkkale Üniv.) -
4.Fen Edebiyat Fakültesi (Kırıkkale Üniv.) -
5.Güzel Sanatlar Fakültesi (Kırıkkale Üniv.) -
6.Hukuk Fakültesi (Kırıkkale Üniv.) -
7.İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi (Kırıkkale Üniv.) -
8.Mühendislik Fakültesi (Kırıkkale Üniv.) -
9.Tıp Fakültesi (Kırıkkale Üniv.) -
10.Veteriner Fakültesi (Kırıkkale Üniv.) -
11.Fen Bilimleri Enstitüsü (Kırıkkale Üniv.) -
12.Sosyal Bilimler Enstitüsü (Kırıkkale Üniv.) -
13.Sağlık Bilimleri Enstitüsü (Kırıkkale Üniv.) -
14.Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu (Kırıkkale Üniv.) -
15.Delice Meslek Yüksekokulu (Kırıkkale Üniv.) -
16.Hacılar Hüseyin Aytemiz Meslek Yüksekokulu (Kırıkkale Üniv.) -
17.Keskin Meslek Yüksekokulu (Kırıkkale Üniv.) -
18.Kırıkkale Meslek Yüksekokulu (Kırıkkale Üniv.) -

مكتباتها

مؤلفوها
1.Necati Tonga -

Bu şehirde kayıtlı üyeler
Kullanıcı Yorumları

! Yorum yazabilmeniz için üye olmalısınız.
Üyelik için lütfen sayfanın üst kısmında yer alan"Üye Giriş | üye ol" linkine tıklayınız.

Kayıt Ekleyen / Eklenme Tarihi
Nurgül Çepni / 26.12.2008



Eski Eserler


Eski Eserler Kütüphanesine Hoşgeldiniz!

Hesap İşlemleri

Üye değil misiniz? Üye olun!

Eski Eserlere üye olarak, kütüphanenimiz ve eserlerimiz hakkında paylaşımlardan hesabınız üzerinden faydalabilirsiniz...