Eğitim Kurumu   ( 2141 )   Kitaplarda   ( 1659 )   Yazarlarda   ( 4831 )  
Dergilerde   ( 786 )   Kütüphanelerde   ( 151 )   Şehirlerde   ( 182 )  
Makalelerde   ( 2196 )   Multi Media   ( 323 )   Fetvalar   ( 894 )  
Hit
9129104
Üye 1490
Online Üye 0
Kütüphane Arama

Şehirler
aa
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Amman
Amsterdam
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Bağdat
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Berlin
Bilecik
Bingöl
Birmingham
Bitlis
Bolu
Bonn
Boş
Brüksel
Buhara
Burdur
Bursa
Cambridge
Colchester
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edinburgh
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Florida
Frankfurt
Gaziantep
Giresun
Girit
Gümülcine ( Komotini )
Gümüşhane
Hakkari
Halep
Hanya (Hania)
Hatay
Heidelberg
Herat
Iğdır
Isparta
İbadan
İskeçe (Xanthi)
İslamabad
İslimye (Sliven)
İstahr
İstanbul
İstolni Belgrad
İzmir
Jaunpur
Kahire
Kahramanmaraş
Kalküta
Kamerun
Kampala
Kandehar
Kandiye
Kanije
Kanpur
Karabük
Karachi
Karaman
Kars
Kashan
Kastamonu
Kaşgar
Katar
Katif (Qatif)
Kavala
Kayseri
Kefe
Kerek
Kerkük
Kesriye
Keş
Kınnesrin
Kıran Köyü
Kırıkkale
Kırım
Kırklareli
Kırşehir
Kili
Kilis
Kocaeli
Konya
Köln
Kuala Lumpur
Kurtuba
Küba
Kütahya
Leeds
Lefke
Lefkoşa
Leicester
Liverpool
Londra
Malabar
Malaka
Malatya
Maleka
Manchester
Manisa
Marakeş
Mardin
Masavva
Maskat
Medine
Medinetüzzehra
Mekke
Meriye
Mersin
Moldova
Moritanya
Muğla
Musul
Muş
Nevşehir
New Haven
Niğde
Ordu
Osmaniye
Oş (Osh)
Oxford
Paris
Peç (Pecs)
Philadelphia
Razgrad
Riyad
Rize
Rotterdam
Sakarya
Samsun
Saray
Saraybosna
Segedin
Selanik
Serez
Siirt
Silistre
Simnan
Sinop
Sivas
Şam (Dımeşk)
Şanlıurfa
Şırnak
Taberiye
Tahran
Taşkent
Tebriz
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Tus
Usturumca
Uşak
Ürdün
Üsküp
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Zürih



Balıkesir İl Halk Kütüphanesi

 Dergi Detayı Dergi No : D-  
Kütüphane Türü Sahibi / Kurucusu Kurum Tipi Kuruluş Tarihi
Halk, Ömer Ali Bey Devlet Kurumu 15 Ocak 1901
Ülke / Şehir Uzmanlık Alanları
Türkiye / Balıkesir   Yazmalar, Süreli Yayınlar,  
Kataloglama Türü Çalışma Saatleri
Dewey Sınıflandırma sistemi
       
Kütüphane No: 3 Hit : 14421 Hata Bildirimi Tavsiye Et

Hakkında Bilgi

Balıkesir İl Halk Kütüphanesi

 

15 Ocak 1901 yılında Karasi Sancağı Mutasarrıflarından ÖMER ÂLİ BEY tarafından kurulmuş ve Eski Belediye Binası  (Şimdiki Kuvâ-yı Milliye Müzesi) bitişiğindeki Hacı Ali Camii avlusunda, o zamanın medrese odalarından birisinde, birkaç dolaplık küçük bir kütüphane olarak faaliyete geçmiştir. Zamanla mevcut kitaplar okuyucuların büyük ilgisi nedeniyle ihtiyaca cevap vermemeye başlamış; bu durum karşısında Ömer Ali Bey, kütüphane için müstakil bir bina yaptırmak ve daha fazla sayıda kitap temin etmek amacıyla, şehrin ileri gelenleri ile görüşmüş ve yapılan çalışmalar sonunda kütüphane Evlere Ödünç Kitap Verme Servisi’nin günümüzde de hizmet verdiği binaya kavuşmuştur.
İl Halk Kütüphanesi, İl Özel İdare Müdürlüğü’ne ait Anafartalar caddesi üzerindeki binada 1938 yılından itibaren hizmet vermekte iken, kütüphane binası yerine iş hanı yapılacağından, Balıkesir İl Daimi Encümeni’nin 08 Temmuz 1987 gün ve 682 sayılı kararı gereğince, İl Özel İdare Müdürlüğü Hizmet Binası kompleksinde bulunan ve daha önceleri Karesi Vergi Dairesi olarak kullanılan bölüme taşınmıştır.
15 Ocak 1988 tarihinden, 08 Ocak 1994 tarihine kadar okuyucularına bu binada hizmet veren kütüphane, Eski Kuyumcular Mahallesi, Salih Tozan Caddesi’ndeki hizmet binasının da İl Genel Meclisi’nce İl Özel İdare Müdürlüğü İş Merkezi ve Hizmet Binası ÖZ MERKEZ olarak yapılmak üzere yıkılmasına karar verilmesi üzerine, 08 Ocak 1994 tarihinden itibaren boşaltılmaya başlanmış;
    a) Bölge Cilt Atölyesi, İl Halk Kütüphanesi  Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet vermekte olan Ece Amca Çocuk Kütüphanesi' nin alt katına;
    b) Evlere Ödünç Kitap verme Servisi, daha önceleri de hizmet verdiği Hacı Ali Camii Bahçesi’nde bulunan mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait hizmet binasına;
    c) Lâtin Harfli Türkçe Eserler ile, İdari Büro’lar ise, Balıkesir Belediyesi  Encümeni’nin 12.10.1993 tarih ve 2773 sayılı kararı ile, İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü’nün yeni hizmet binası inşa edilinceye kadar geçici olarak kütüphaneye tahsis edilen, Bahçelievler Mahallesi Kıralı Sokak’ta bulunan mülkiyeti Balıkesir Belediyesi ‘ne ait yeni hizmet binasına;
    d) Cilt birliği sağlanarak demirbaşa kaydedilen eski yıllara ait süreli yayınlar ile, Arapça ve Farsça Basma Eseler ve okuyucular tarafından sık aranmayan eski basımlı Türkçe eserler, Valilik Makamı’nın 18 Nisan 1994 gün ve 490-345 sayılı Onayları gereğince, yeni hizmet binasının yeterli olmaması nedeniyle, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı Merkez Huzurevi Hizmet Binası’nın zemin katında bulunan 6 odaya taşınmış ve  her an hizmete sunulabilecek şekilde yerleştirilmiştir.
Belediye Başkanlığı’nca, Bahçelievler Mahallesi’nde ve Merkez Endüstri Meslek Lisesi yanında bulunan ve İl Halk Kütüphanesi olarak kullanılmak üzere tahsis edilen eski hizmet binası, biri 64 m2, diğeri 152 m2  alanında iki salondan ibarettir. Binada kalorifer tesisatı mevcut olmadığından, ısınma split klimalar ile gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Ancak, ısınma işi yeterli olmadığından, bilhassa soğuk kış aylarında gerek okuyucu ve gerekse çalışan personel açısından büyük güçlük çekilmiştir.
Bu yüzden  Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 07.04.2004 tarih ve 2004/26 sayılı kararı ile, Balıkesir İli Dinkçiler Mahallesi’nde bulunan ve Tapunun 41 Pafta, 480 Ada 23 Parsel Numarasında kayıtlı bulunan Tekel Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü Hizmet Binası, İl Halk Kütüphanesi olarak kullanılmak üzere Bakanlığımıza tahsis edilmiştir. Gerekli onarım ve değişiklikler tamamlandıktan sonra taşınma işlemine başlanılmıştır. İlk olarak Yazma ve Nadir Basma Eserler yeni hizmet binasına taşınarak yerleştirilmiş; İnternet Erişim Salonu hazırlanarak okuyucu hizmetine sunulur hale getirilmiştir. Bu arada Bürolar da yeni hizmet binasına taşınarak yerleştirilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır. Okulların yaz tatiline girmesinden sonra ise, Türkçe ve Yabancı Dil Eserler ile, masa ve sandalyelerde yeni hizmet binasına taşınarak yerleştirilmiş ve bu suretle Balıkesir İl Halk Kütüphanesi yeni hizmet binasında okuyucularına hizmet vermeye başlamıştır.
Mutasarrıf Ömer Âli Bey tarafından, 107 yıl önce dönemin Osmanlı Padişahı Sultan II.Abdülhamid Han’dan izin alınmak suretiyle, “Hamidiye Kütüphanesi” adı ile kurulan kütüphane, 1908 yılından itibaren "Maarif Kütüphanesi”  ve 1922 yılından itibaren de “Vatan Kütüphanesi” adlarıyla anılmıştır. Kütüphanenin adı, VII. Milli Eğitim Şûrâsı kararlarına dayanılarak, 01 Haziran 1962 gün ve 262.1-3165 sayılı emirle de “İL HALK KÜTÜPHANESİ MÜDÜRLÜĞÜ” olarak değiştirilmiştir.
Balıkesir İl Halk Kütüphanesi, Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Balıkesir Valiliği vasıtasıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet göstermektedir.
Bugün, Balıkesir İl Merkezi’nde, Balıkesir İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösteren 3 Şube Halk ve 3 Çocuk Kütüphanesi mevcuttur. Bunlar; Armutalan, Pamukçu, Gaziosmanpaşa Şube Halk Kütüphaneleri ile; Altıeylül, Atatürk ve Ece Amca Çocuk Kütüphaneleridir. Personel ataması yapıldığında, Şamlı şube Halk kütüphanesi de okuyucu hizmetine açılacaktır.   

Kütüphanedeki yazma eserler toplamı 1284’dür. Bu eserlerin 1151’i Arapça, 107’si Türkçe, 25’i Farsça, 1’i de farklı bir dildedir.
Balıkesir İl Halk Kütüphanesi, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayınlanan 2006 Yılı Kültür Envanterindeki verilere göre “Mevcut kitap sayısı açısından”,  21 Haziran 1934 tarih ve 2527 Sayılı Basma Yazı ve Resimleri Derleme Kanunu” gereğince derleme nüshası alan Ankara Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi’nden sonra 72.236 adet kitap ile, 81 İl Halk Kütüphanesi arasında 2. sırada gelmektedir.
Yine  2006 Yılı Kültür Envanteri verilerine göre “İl Geneli” hesap edilerek yapılan sıralamada, Balıkesir İli 347.003 adet kitapla 81 İl arasında; İstanbul, Ankara, Konya, Nevşehir, Isparta ve İzmir İllerinden sonra 7.nci sırayı almıştır.


Materyaller
Toplam Kitap Adedi Yazma Matbu Harita CD
1284
Diğer Bilgiler Dergi Gazete Minyatür Resim
 
  Gravür Fotoğraf Fermanlar Tezler
 

Kolleksiyonlar

İletişim Bilgileri
Adres Dinkçiler Mah. Soma Cad. No:10
Telefon 0 266 241 32 33
Faks 0 266 243 04 12
Web
e-mail blk.ilhalkkutuphanesi@hotmail.com

Fihrist
Kullanıcı Yorumları

! Yorum yazabilmeniz için üye olmalısınız.
Üyelik için lütfen sayfanın üst kısmında yer alan"Üye Giriş | üye ol" linkine tıklayınız.

Kayıt Ekleyen / Eklenme Tarihi
Nurgül Çepni / 14.01.2009



Eski Eserler


Eski Eserler Kütüphanesine Hoşgeldiniz!

Hesap İşlemleri

Üye değil misiniz? Üye olun!

Eski Eserlere üye olarak, kütüphanenimiz ve eserlerimiz hakkında paylaşımlardan hesabınız üzerinden faydalabilirsiniz...