EÄŸitim Kurumu   ( 2141 )   Kitaplarda   ( 1659 )   Yazarlarda   ( 4831 )  
Dergilerde   ( 786 )   Kütüphanelerde   ( 151 )   Åžehirlerde   ( 182 )  
Makalelerde   ( 2196 )   Multi Media   ( 323 )   Fetvalar   ( 894 )  
Hit
9129104
Üye 1490
Online Üye 0
Kütüphane Arama

Åžehirler
aa
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Amman
Amsterdam
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
BaÄŸdat
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Berlin
Bilecik
Bingöl
Birmingham
Bitlis
Bolu
Bonn
BoÅŸ
Brüksel
Buhara
Burdur
Bursa
Cambridge
Colchester
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edinburgh
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
EskiÅŸehir
Florida
Frankfurt
Gaziantep
Giresun
Girit
Gümülcine ( Komotini )
Gümüşhane
Hakkari
Halep
Hanya (Hania)
Hatay
Heidelberg
Herat
Iğdır
Isparta
İbadan
İskeçe (Xanthi)
İslamabad
İslimye (Sliven)
İstahr
İstanbul
İstolni Belgrad
İzmir
Jaunpur
Kahire
KahramanmaraÅŸ
Kalküta
Kamerun
Kampala
Kandehar
Kandiye
Kanije
Kanpur
Karabük
Karachi
Karaman
Kars
Kashan
Kastamonu
KaÅŸgar
Katar
Katif (Qatif)
Kavala
Kayseri
Kefe
Kerek
Kerkük
Kesriye
KeÅŸ
Kınnesrin
Kıran Köyü
Kırıkkale
Kırım
Kırklareli
Kırşehir
Kili
Kilis
Kocaeli
Konya
Köln
Kuala Lumpur
Kurtuba
Küba
Kütahya
Leeds
Lefke
LefkoÅŸa
Leicester
Liverpool
Londra
Malabar
Malaka
Malatya
Maleka
Manchester
Manisa
MarakeÅŸ
Mardin
Masavva
Maskat
Medine
Medinetüzzehra
Mekke
Meriye
Mersin
Moldova
Moritanya
MuÄŸla
Musul
MuÅŸ
NevÅŸehir
New Haven
NiÄŸde
Ordu
Osmaniye
OÅŸ (Osh)
Oxford
Paris
Peç (Pecs)
Philadelphia
Razgrad
Riyad
Rize
Rotterdam
Sakarya
Samsun
Saray
Saraybosna
Segedin
Selanik
Serez
Siirt
Silistre
Simnan
Sinop
Sivas
Şam (Dımeşk)
Şanlıurfa
Şırnak
Taberiye
Tahran
TaÅŸkent
Tebriz
TekirdaÄŸ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Tus
Usturumca
UÅŸak
Ürdün
Üsküp
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Zürih



Vahid Paşa Kütüphanesi

 Dergi Detayı Dergi No : D-  
Kütüphane Türü Sahibi / Kurucusu Kurum Tipi Kuruluş Tarihi
Matbu, Yazma, Reîsülküttâb Mehmed Emin Vahîd Paşa 1812
Ülke / Şehir Uzmanlık Alanları
türkiye / Kütahya   Yazmalar, Matbuat  
Kataloglama Türü Çalışma Saatleri
       
Kütüphane No: 141 Hit : 9540 Hata Bildirimi Tavsiye Et

Hakkında Bilgi

28.12.2010 tarihinde kabul edilen ve 30.12.2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6093 sayılı Türkiye Yazma Eserler Kurumu BaÅŸkanlığı KuruluÅŸ ve görevleri hakkında kanun ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Türkiye Yazma Eserler Kurumu BaÅŸkanlığı ile BaÅŸkanlığa baÄŸlı İstanbul ,Ankara ve Konya Bölge Müdürlükleri ve Bölge Müdürlüklerine baÄŸlı Yazma Eser Kütüphaneleri oluÅŸturulmuÅŸ; Kütahya ilimizde de Türkiye Yazma Eserler Kurumu BaÅŸkanlığı Ankara Bölge MüdürlüÄŸüne baÄŸlı olarak Vahid PaÅŸa Yazma Eser Kütüphanesi MüdürlüÄŸü kurulmuÅŸtur.
2012 başından beri Vahid PaÅŸa İl Halk Kütüphanesinden ayrı Vahid PaÅŸa Yazma Eser Kütüphanesi MüdürlüÄŸü olarak hizmet veren Kütüphanemize ,Kütahya ValiliÄŸimizin yakın ilgi ve alakası, İl Özel İdaresi Genel SekreterliÄŸimizin uygun görüÅŸü ile 17.11.2014 tarihinde İlimiz Ali PaÅŸa Mahallesi Lise Caddesindeki İl Özel İdare eski hizmet binası İl Genel Meclisi kararıyla hizmet binası olarak tahsis edilmiÅŸtir. Binanın gerekli olan çatı uzatımı, iç dış-cephe boyası , kapı önü merdiven mermerlerinin yenilenmesi vb. bakım onarım iÅŸleri için 15.05.2015 tarihinde açık ihaleye çıkılmış ve gerekli tamirat ve bakım iÅŸi 07.07.2015 tarih itibari ile bitirilerek binanın geçici kabulü yapılmıştır.
Temmuz- Ekim arasındaki sürede kütüphaneye gerekli olan 2 adet yeni nesil eser deposunun montajı, 240 kiÅŸi kapasiteli konferans salonunun tanzimi, 1 adet Çalışma ve 2 adet Kurs salonunun gerekli mefruÅŸatı ve büro mobilyaların alınması Kurum BaÅŸkanlığımızca temin edilerek tamamlanmıştır.

Binamızın güvenlik alarm- kamera sistemi, yangın erken uyarı, network aÄŸ ve telefon santrali montajı iÅŸleri doÄŸrudan temin ile ilimizdeki firmalardan saÄŸlanmıştır. Binanın genel temizliÄŸi yapılarak 05.10.2015 tarihi itibariyle yeni binamıza taşınmış bulunmaktayız.

TARİHÇE : 19. Yüzyılın ilk yarısında yetiÅŸmiÅŸ önemli bir devlet adamı olan Kilisli Mehmet Emin Vahid PaÅŸa; Reis’ül-küttab (DışiÅŸleri Bakanı) iken Kütahya’ya geldiÄŸi 1809–1811 yılları arasında, Vakfiyesini de kendi el yazması ile yazdığı bu kütüphaneyi kurmuÅŸ ve hafız-ı kütüblüÄŸüne Fikri Abdülbaki ve Mehmet Efendileri getirerek 1812 yılında bu kütüphaneyi halkın hizmetine açmıştır.

Kütüphanenin ilk kuruluÅŸ yeri Ulu Caminin son cemaat yerinin giriÅŸe göre saÄŸ tarafa düÅŸen küçük bir odadır. Vahit PaÅŸa, Kütahya' dan ayrıldıktan sonra da kurduÄŸu kütüphanesine yardımlarını sürdürmüÅŸ, Halep ve İstanbul' dan kitaplar göndermiÅŸtir.
KuruluÅŸ kataloÄŸunda 900 kitabı bulunan kütüphane, kısa sürede 1200 cilde ulaÅŸmış, Mevlevihane ve Molla Bey kitaplıklarının da ilavesi ile daha da artmıştır. Daha sonra kapanan Mollabey Kütüphanesi ile Kütahya Mevlevihanesi’nin el yazmaları da bu koleksiyona dahil edilmiÅŸtir.
1932 yılına kadar Ulu Camiinde faaliyetine devam etmiÅŸtir. 1932 tarihinden sonra Vali Nusret Bey zamanında ÅŸimdi Çini Müzesi olarak kullanılan İmaret binası Vahit PaÅŸa Kütüphanesi olarak kullanılmıştır.
Zaman içinde okuyucu sayısının artması, tarihi binanın rutubet alması nedeniyle tarihi el yazma ve eski harfli basma kitaplar harap olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.
1981 yılında İl Özel İdaresince yaptırılan Fuat PaÅŸa caddesinde eski Hükümet Konağı bitiÅŸiÄŸinde bir apartmanın 4.katına taşınmıştır. Daha sonraları İstasyon caddesindeki ÅŸimdiki ÖÄŸretmen Evi’nin 1. katına taşınmış 2000’li yıllara kadar burada hizmet vermiÅŸtir.
Kütüphanemiz koleksiyonunda; 2014 yılı sonu itibari ile 3.242 adet yazma ve 5.565 adet basma kitap olmak üzere kayıtlı toplam 8807 adet eser bulunmakta olup; Ayrıca Kütüphanemize daha önceki yıllarda bağışlanmış 438 adet Eski harfli Nadir basma ve 2014 Haziran ayında Kütahya Anadolu İmam-Hatip Lisesi’nden bağış yoluyla Kütüphanemize kazandırılan 24 Adet El Yazması ve 739 adet Eski harfli Nadir Basma eser olmak üzere toplam 1201 adet eserin ayrıntılı künye bilgileri çıkartılarak kayda hazır hale getirilmiÅŸtir.
Türkçe (Osmanlıca), Arapça, Farsça dillerinde yazılan bu kitaplar edebiyat, tarih, ilahiyat , astronomi, matematik, tıp, fen bilimleri, felsefe, mantık, coÄŸrafya gibi konuları ihtiva etmektedir.

not: Halil Kahraman-(Vahid PaÅŸa Yazma Eser Kütüphanesi personeli)'ın gönderdiÄŸi yeni bilgiler çerçevesinde  07 12 2015 tarihinde güncellenmiÅŸtir. 


Materyaller
Toplam Kitap Adedi Yazma Matbu Harita CD
8807 3.242 5.565
Diğer Bilgiler Dergi Gazete Minyatür Resim
 
  Gravür FotoÄŸraf Fermanlar Tezler
 

Kolleksiyonlar

İletişim Bilgileri
Adres
Telefon
Faks
Web
e-mail

Fihrist
Kullanıcı Yorumları

! Yorum yazabilmeniz için üye olmalısınız.
Üyelik için lütfen sayfanın üst kısmında yer alan"Üye Giriş | üye ol" linkine tıklayınız.

Kayıt Ekleyen / Eklenme Tarihi
Muhammed Ender / 7.12.2015



Eski Eserler


Eski Eserler Kütüphanesine Hoşgeldiniz!

Hesap İşlemleri

Üye değil misiniz? Üye olun!

Eski Eserlere üye olarak, kütüphanenimiz ve eserlerimiz hakkında paylaşımlardan hesabınız üzerinden faydalabilirsiniz...