EÄŸitim Kurumu   ( 2141 )   Kitaplarda   ( 1659 )   Yazarlarda   ( 4831 )  
Dergilerde   ( 786 )   Kütüphanelerde   ( 151 )   Åžehirlerde   ( 182 )  
Makalelerde   ( 2196 )   Multi Media   ( 323 )   Fetvalar   ( 894 )  
Hit
9129104
Üye 1490
Online Üye 0

Arap Ekonomik BirliÄŸi Konseyi

 EÄŸitim Kurumu Detayı No : E- 1979  
Kurucusu Kuruluş Tarihi Eğitim Dili Şehir / Ülke
1957 Arabça Kahire /
Özellik Türü
   
Adres Web
,
       
Kurum No: 1979 Hit : 5013 Hata Bildirimi Tavsiye Et

   Kuruma ait Dergileri Kütüphaneleri Fakülteleri Üniversitesi İlgili Kurumlar Tezler


EÄŸitim Kurumuna ait Dergiler

Eğitim Kurumuna ait Kütüphaneler

EÄŸitim Kurumuna Ait Akademik Birimler

Universite 

ilgili kurumlar 

EÄŸitim Kurumuna ait Tezler

Özeti

Hakkında Bilgi

Arap Ekonomik BirliÄŸi Konseyi

Arap Birliği'ne üye ülkeler arasındaki ekonomik ilişkileri düzenleyen kuruluş.

Arapça adı Meclisü'l-vahdeti'l-iktisâdiyyeti'l-Arabiyye'dir (İng. Council of Arab Economic Unity). Arab BirliÄŸi TeÅŸkilâtı Ekonomik Konseyi'nin aldığı bir kararla Haziran 1957'de, Arap BirliÄŸi'ne üye ül­keler arasında ekonomik iliÅŸkileri düzen­lemek, geliÅŸtirmek ve ekonomik bütün­leÅŸmeyi saÄŸlamak amacıyla kurulmuÅŸ­tur. İlk toplantısını 1964 yılında yapan konseye ÅŸimdiye kadar ana sözleÅŸmeyi imzalayarak onaylamış bulunan Mısır (1964), Irak (1964], Suriye (1964), Ürdün (19641, Yemen Arap Cumhuriyeti (1967). Kuveyt (19681, Sudan (1969), Yemen De­mokratik Halk Cumhuriyeti (19741, Birle­ÅŸik Arap Emirlikleri (1974], Somali (19751, Libya (1975), Moritanya (1975] ve Filistin KurtuluÅŸ TeÅŸkilâtı (1975) üye olmuÅŸlar­dır. 1979 yılına kadar Kahire'de bulu­nan daimî merkezi, Mısır'ın Arap BirliÄŸi üyeliÄŸinin, İsrail'le yaptığı Camp David AntlaÅŸması"ndan sonra askıya alınması üzerine Amman'a nakledilmiÅŸtir.

Üye devletler arasında insanların, ser­mayenin, mal ve hizmetlerin serbest do­laşımını hedef alan kuruluÅŸun organları bakanlar düzeyinde konsey, ekonomik ve idarî komisyonlar ile genel sekreterlikten ibarettir. Üye ülkelerin genellikle eko­nomi, ticaret ve maliye bakanlarından oluÅŸan temsilcilerinin meydana getirdiÄŸi konsey yılda iki defa toplanır ve her üye ülke temsilcisi sıra ile baÅŸkanlığı yürütür. Birer uzmanlık kuruluÅŸu olan daimî ko­misyonlar gümrük, para-maliye ve ekonomik iÅŸler alanlarında faaliyet göste­rirler. Konseyin daimî istiÅŸare ve teknik bürosu olan genel sekreterlik ise alınan kararların uygulanması ve takibi ile ilgi­lenir: çalışma programlarını hazırlamak, üye ülkelerin ekonomik problemleri ile ilgili araÅŸtırmalarda bulunmak ve yayın yapmak gibi görevleri yürütür.

DeÄŸiÅŸik alanlarda önemli faaliyetler­de bulunan konsey, 13 AÄŸustos 1964'te, üye ülkeler arasında gümrüklerin kaldı­rılması ve ticaretin serbest bırakılması amacına yönelik Arap Ortak Pazarı'nın kurulmasına karar vermiÅŸ ve Irak. Lib­ya. Moritanya. Ürdün. Suriye. Yemen De­mokratik Halk Cumhuriyeti ile Mısır bu kuruluÅŸa üye olmuÅŸlardır. 1965 yılı ba­ÅŸÄ±ndan 1970 yılı sonuna kadar devam eden hazırlık döneminde, üye devletler arasında ticaret serbestisinin uygulana­bilmesi yönünde önemli mesafeler alın­mış olup 1971'de baÅŸlayan ikinci dönem­de ise gümrük birliÄŸinin kurulmasına çalışılmaktadır. Arap Ekonomik BirliÄŸi Konseyi, Arap Ortak Pazarının kurulu­ÅŸunu gerçekleÅŸtirmenin yanında, üye ül­keler arasında ekonomik birliÄŸin tesisi için bazı çok taraflı antlaÅŸmaların imza­lanması, ortak teÅŸebbüslere iÅŸlerlik ka­zandırılması, ortak iÅŸletmelerin kurul­ması ve ihtisas federasyonlarının teÅŸki­lâtlandırılması gibi faaliyetlerde de bu­lunmuÅŸtur. Bu faaliyetlerin dışında eko­nomik birliÄŸe yönelik malT politikaların koordine edilmesi, sosyal güvenlik, güm­rük ve yatırım mevzuatının birbirine yaklaÅŸtırılması gibi konularda da çalışma­lar yapmaktadır.

 


Kadrosu

Mezunları

Fihrist 
Kullanıcı Yorumları

! Yorum yazabilmeniz için üye olmalısınız.
Üyelik için lütfen sayfanın üst kısmında yer alan"Üye Giriş | üye ol" linkine tıklayınız.

Kayıt Ekleyen / Eklenme Tarihi
Sümeyye Abaci / 27.09.2014



Eski Eserler


Eski Eserler Kütüphanesine Hoşgeldiniz!

Hesap İşlemleri

Üye değil misiniz? Üye olun!

Eski Eserlere üye olarak, kütüphanenimiz ve eserlerimiz hakkında paylaşımlardan hesabınız üzerinden faydalabilirsiniz...